Βροντού

Σχετικά με τη Βροντού: Βρίσκεται στους πρόποδες του Βορειοανατολικού Ολύμπου. Είναι ημιορεινή κωμόπολη του Δήμου Δίου σε υψόμετρο 120 μέτρων και έχει 1900 κατοίκους (απογραφή 2011), Απέχει από την Κατερίνη 17 χιλιόμετρα. Το όνομα προέρχεται από την παλιά Βροντού που ήτανε κοντά σε ρέμα, από τη βροντή που έκανε αυτό.

Λίγα λόγια για τον Όλυμπο: Είναι ο πρώτος εθνικός δρυμός της Ελλάδας, από το 1938. Στον μεγάλο ορεινό όγκο του βρίσκονται πολλές κορυφές πάνω από 2000μ. με ψηλότερη το Μύτικα στα 2917μ, που είναι και η ψηλότερη της Ελλάδας.

Παλιά Βροντού: Η παλιά Βροντού βρίσκεται σε υψόμετρο 380μ. στους πρόποδες του Ολύμπου. Ήταν από μόνη της ένα φυσικό οχυρό που πρόσφερε στους κατοίκους της προστασία, επειδή βρισκότανε ανάμεσα στον Όλυμπο και το ρέμα της Αγίας Τριάδας. Το χωριό δημιουργήθηκε τον 15ο αιώνα και εγκαταλείφθηκε το 1946 στον εμφύλιο. Οι κάτοικοι του, αφού περιπλανήθηκαν θα επιστρέψουν το 1951 στη θέση που είναι σήμερα η Βροντού.


Ξωκλήσι Αγίας Κόρης: Το προσκύνημα της Αγίας Κόρης βρίσκεται βαθιά μέσα στο ομώνυμο φαράγγι, στο οποίο φτάνει κανείς άμα κατέβει τα 180 σκαλοπάτια. Σύμφωνα με την παράδοση η Αγία Κόρη ήτανε μία όμορφη κοπέλα από την περιοχή των Ιωαννίνων, την οποία θέλησε να πάρει στο χαρέμι του ο Αλί Πασάς. Εκείνη για να γλιτώσει κατέφυγε στον Όλυμπο, όπου και πέθανε μέσα στο φαράγγι από το κρύο και την ασιτία. Οι κάτοικοι έχτισαν στο μέρος που πέθανε ένα εκκλησάκι και επειδή κανείς δεν ήξερε το όνομά της την ονόμασαν Αγία Κόρη

Εκτός από τον πλούσιο σπηλαιολογικό πλούτο,υπάρχουνε και άλλες δραστηριότητες που μπορούνε να γίνουνε στην περιοχή, όπως:

- Ορειβασία/ΠεζοπορίαΣτην περιοχή υπάρχει ένα πυκνό και καλά οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών: 
Άγιοι Απόστολοι-Αγία Τριάδα-Καταφύγιο Κρεββάτια
Άγιοι Απόστολοι-Μαστορούλι-Έλατος-Κλεφτόβρυση
Άγιοι Απόστολοι-Παπά ρέμα-Παπά Αλώνι
Αγία Κόρη-Κοπανούλα-Έλατος-καταφύγιο Πετρόστρουγγας
Καταφύγιο Κρεββάτια-Μπαρμπαλάς-Οροπέδιο Μουσών

- Φαράγγια: Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα φαράγγια της περιοχής που είναι κατάλληλα για canyoning με όμορφους καταρράκτες και κρυστάλλινα νερά:
Φαράγγι Αγίας Κόρης
Φαράγγι Αγίων Αποστόλων (Παπά-ρέμα)
Φαράγγι Ορλιά

- Αναρρίχηση: Στα τοιχώματα του φαραγγιού της Αγίας Κόρης βρίσκεται ένα αρκετά ενδιαφέρον αναρριχητικό πεδίο. Όταν θα γίνει η σπηλαιολογική συνάντηση τον Ιούλιο ένα μέρος του θα είναι έτοιμο για σκαρφάλωμα.

- Ποδήλατο βουνού: Ο δρόμος που οδηγεί στο καταφύγιο Κρεββάτια μήκους 8 χιλιομέτρων ενδείκνυται για ποδήλατο βουνού

- Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Δίον

**Πολλές πληροφορίες είναι από τον τουριστικό οδηγό της περιοχής που έχει εκδώσει ο ορειβατικός σύλλογος της Βροντούς.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου